Twierdzenia cosinusow
xyz: Mam trójkąt o bokach a=4, b=2+2√2,kąt γ=30
z twierdzenia cosinusów mam
c2=42+(2+2√3)2−2*4*(2+2√3)*√3/2
nie potrafię tego rozwiązac...Pomoze ktos?
5 cze 12:34
PanCogito: w treści napisałeś b=2+2√2, a w zadaniu piszesz 2+2√3
5 cze 12:37
xyz: 2+2√3 powinno byc, pomylilam sie
5 cze 12:38
PanCogito: | | √3 | |
c2 = 42 + (2+2√3)2 − 2*4*(2+2√3)* |
| =
|
| | 2 | |
| | √3 | |
= 16+4+12+8√3−(16+16√3)* |
| = 32+8√3−8√3−24 = 8 |
| | 2 | |
5 cze 12:44
xyz: dziekuje bardzo!
5 cze 12:48