proste
marmar: dane są proste:
k (prosta AB) −4x −3y −4 =0
l (prosta BC) −3x +4y −3=0
m (prosta AC) 2x −11y +52=0
narysuj te proste na płaszczyźnie z układem współrzędnych
5 cze 11:45
marmar: proszę o pomoc
5 cze 11:51
ICSP: k:
| | 4 | | 4 | |
−4x − 3y − 4 = 0 ⇔ 3y = −4x − 4 ⇔ y = − |
| x − |
| funkcja liniowa którą chyba bez |
| | 3 | | 3 | |
problemu powinieneś narysować.
5 cze 11:53
marmar: chodzi mi o prostą m
wychodzą dziwne cyfry, a z tego powinien wyjść trójkąt
5 cze 11:54
marmar: dalsza część zadania brzmi:
b) wyznacz współrzędne wierzchołków A,B,C trójkąta ograniczonymi tymi prostymi
c) sprawdź czy dany trójkąt jest prostokątny
5 cze 11:58
marmar: proszę, pomocy
5 cze 12:04
marmar: muszę to zrobić na jutro
5 cze 12:13
marmar: ?
5 cze 12:52
ICSP: Aby wyznaczyć punkty ABC musisz rozwiązać trzy układy równań − każda prosta z każdą
Później obliczasz długości boków ze wzoru na długość odcinka i twierdzeniem Pitagorasa
sprawdzasz czy jest prostokątny. Przepraszam że tak długo.
5 cze 13:03
5 cze 13:03