,
Monika: wskaż funkcję kwadratową, której zbiorem wartości jest przedział <-2,∞).
A) y=-2x2+2
B) y=-(x+1)2-2
C) y=2(x-1)2+2
D) y=(x+1)2-2
2 mar 18:41
gabi:
wyznaczamy współrzędne wierzchołka parabol
i określamy zwrot ramion
Zw to y€ < y, +∞) to ramiona paraboli do góry czyli wsp. a >0
A) --- odpada , bo a <0
B) podobnie
pozostaje rozważyć C) i D) bo tu a >0
wyznaczamy W( xw , yw)
dla C) W( 1 , 2) yw = 2 --- odpada
dla D) W( - 1, -2) yw = -2
więc odp; D) jest poprawna ,bo a >0 i yw = -2
Zb. wart. y€< - 2 , ∞)
2 mar 18:57