rozlóż na rzeczywiste ulamki proste
Draken: Czy móglby mi ktoś pomóc w banalnym zadaniu:
Rozłóż na ułamki proste:
6x2+$x4+4
Dochodzę do etapu, że rozkładam sobie:
x4+4 na ((x2+2)2)−2x2
i dalej głupieję....
5 cze 07:55
ICSP: x4 + 4 = x4 + 4x2 + 4 − 4x2 = (x2+2)2 − (2x)2 = (x2 − 2x + 2)(x2 + 2x + 2)
5 cze 09:54
Draken: Hej!
Wiem, że trochę późno odpisuję, ale wyskoczyło mi coś i nie mogłem od razu podziękować za
zadanie

Powiedz mi jeszcze tylko skąd się wziął wynik po ostatnim znaku równości?
6 cze 07:40
krystek: a2−b2=(a+b)(a−b)
6 cze 08:00
Draken: ok dzięki już to widzę
6 cze 08:22
krystek: I właśnie , abyście przy pewnych podpowiedziach sami liczyli Nabrali pewności !.
6 cze 12:37