zad
dudusiek11: Podaj pierwsze 3 wyrazy ciagu: an=−2n3+4n+10. dzieki
4 cze 21:39
asd: podstawiasz tylko za n
an = −2n3 + 4n + 10
a1 (tutaj n=1)
a1 = −2 * 13 + 4 * 1 + 10 = −2 + 4 + 10 = 12
a2 (tutaj n=2)
n22 = −2*23 + 4*2 + 10 = −16 + 8 + 10 = 2
a3 (tutaj n=3)
a3 = −2*33 + 4*3 + 10 = −54 + 12 + 10 = −32
4 cze 22:38
dudusiek11: −2x3+10x2+8x−14=2(x3+5x2+4x−7)=2(x(5x+4)−7) mialem rozłożyć na czynniki mozecie sprawdzić
czy mam dobrze dzieki
4 cze 23:04
liza: msle ze to drugie rozkładani zbedne
4 cze 23:16
dudusiek11: ale tak po za tym mam dobrze
4 cze 23:20
liza: yes
4 cze 23:22