Dla jakich wartości parametru a liczba x0 jest dwukrotnym pierwiastkiem wiel. w?
ysiulec: Dla jakich wartości parametru a liczba x0 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w?
W(x) = (x + 3)(x2 + ax + 6), x0 = −3
Na pewno nie chodzi o to, aby najzwyczajniej na świecie podstawić za x ⇒ −3, a później wymnożyć
nawiasy, bo wyjdzie a = 0, a ma wyjść ⇒ 5.
4 cze 19:09
Tomek.Noah: (x−3)(x2+ax+6)=(x+3)2(x−b)
rozwin lewa i prawa stopne a ptoem przyrownaj wspolczyniniki przy odpowiednich x i powinno Ci
wyjsc a=5 a b=−2
4 cze 20:04
Vax: Z 1 czynnika mamy już, że x=−3 jest pierwiastkiem, aby był dwukrotnym, −3 musi być miejscem
zerowym 2 czynnika, podstawiając mamy:
9−3a+6 = 0
3a = 15/:3
a=5
Pozdrawiam.
4 cze 20:37