równania stycznych
ogg: Napisać równanie stycznych do okręgu: x2+y2−2x+6y+5=0 i prostopadłych do prostej: x−2y=0
4 cze 16:52
krystek: Rozwiązując korzystaj z warunek prostopadłości prostych i ze wzoru na odległoiść stycznej
od środka okręgu, która jest równa promieniowi okręgu.
II sposób Układem równań. Okrąg z prostą musi mieć 1 punkt wspólny ,czyli układ musi mieć jedno
rozwiązanie:warunek Δ=0
4 cze 19:06
Gustlik: x
2+y
2−2x+6y+5=0
r=
√a2+b2−C=
√12+(−3)2−5=
√1+9−5=
√5
S=(1, −3), r=
√5
Przekształcam równanie prostej na funkcję liniową:
x−2y=0
−2y=−x /:(−2)
Prostopadła ma równanie:
y=−2x+b
Przekształcam na postać ogólną:
2x+y−b=0
Licze odległość środka okręgu od tej prostej:
| | |2*1−3−b| | | |−1−b| | |
d= |
| = |
|
|
| | √22+12 | | √5 | |
d=r (warunek styczności)
|−1−b|=5
|1+b|=5
|b+1|=5
b=−1+5 v b=−1−5
b=4 v b=−6
Odp:
y=−2x+4 v y=−2x−6
5 cze 00:56