pomocy
aga: basia ratunku pomóż mi prosze zadanie
a) w starej książce kucharskiej znalazłem przepisz na placka z masą orzechową ile funtów
ważą wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego placka
b) jeden funt to około 400g czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka : mąki czy
cukru? o ile dekagramów więcej?
c) ile kg ważą wszystkie potrzebne produkty?
weź: 2/3 funta przennej mąki
1/4 funta wiejskiego masła cały funt masy orzechowej 4/9 funta najlepszych konfitur 3
źółtka, ale mniej niż 1/20 funta
2 mar 18:21
Basia: Aga przecież to wystarczy pomnożyć
1 funt = 400g
mąka = 2/3 funta = (2/3)*400 g = 800/3 g = 80/3 dag
a o cukrze nic tu nie ma, coś źle przepisałaś
3 mar 00:03