matematykaszkolna.pl
. Kasia: W rombie symetralna boku przechodzi przez jeden z wierzchołków tego rombu. Oblicz miary kątów rombu. Bardzo proszę o pomoc z tym zadankiem.
4 cze 16:16
Godzio: rysunek

1 

a
2 
 1 
cosα =

⇒ cosα =

⇒ α = 60o ⇒ β = 120o
 a 2 
4 cze 16:19
Kasia: skąd pewność ile wynosi β? czy da się to zrobić inaczej nie wykorzystując funkcji trygonometrycznych ?
4 cze 16:44
Przypadzio: Kasiu powiem Ci, że kolega godzio zrobił najprościej jak się dało to zadanie, a skąd pewność? to dla tego że suma miar kątów przy 1 ramieniu w rąbie wynosi 180 stopni
4 cze 16:50
Kasia: właśnie nie znałam tej właśności dlatego pytam emotka już wszystko jasne emotka dzięki wielkie Godzio i Przypadzio emotka mam jeszcze takie cos Oblicz dlugosc boku kwadratu jesli odleglosc srodka jednego boku od koncow przeciwleglego mu boku jest rowna 35 cm.. zrobiłam sobie rysunek, ale dalej nie wiem jak to mozna obliczycemotka
4 cze 16:53
Przypadzio: rysunekw tym kwadracie powstaną trzy trójkąty w tym dwa prostokątne gdzie b =1/2a oraz c =35 − to mamy z danych zadania... proponuję skorzystać z tw. pitagorasa a2+b2=c2, więc podstaw odpowiednie wartości i wylicz... i pamiętaj że bok nie może być ujemny
4 cze 17:11