matematykaszkolna.pl
. Kasia: W rombie symetralna boku przechodzi przez jeden z wierzchołków tego rombu. Oblicz miary kątów rombu. Bardzo proszę o pomoc z tym zadankiem.
4 cze 16:16
Godzio: rysunek

1 

a
2 
 1 
cosα =

⇒ cosα =

⇒ α = 60o ⇒ β = 120o
 a 2 
4 cze 16:19
Kasia: skąd pewność ile wynosi β? czy da się to zrobić inaczej nie wykorzystując funkcji trygonometrycznych ?
4 cze 16:44
Przypadzio: Kasiu powiem Ci, że kolega godzio zrobił najprościej jak się dało to zadanie, a skąd pewność? to dla tego że suma miar kątów przy 1 ramieniu w rąbie wynosi 180 stopni
4 cze 16:50
Kasia: właśnie nie znałam tej właśności dlatego pytam emotka już wszystko jasne emotka dzięki wielkie Godzio i Przypadzio emotka mam jeszcze takie cos Oblicz dlugosc boku kwadratu jesli odleglosc srodka jednego boku od koncow przeciwleglego mu boku jest rowna 3√5 cm.. zrobiłam sobie rysunek, ale dalej nie wiem jak to mozna obliczycemotka
4 cze 16:53
Przypadzio: rysunekw tym kwadracie powstaną trzy trójkąty w tym dwa prostokątne gdzie b =1/2a oraz c =3√5 − to mamy z danych zadania... proponuję skorzystać z tw. pitagorasa a2+b2=c2, więc podstaw odpowiednie wartości i wylicz... i pamiętaj że bok nie może być ujemny
4 cze 17:11