| 1 | |||||||||
cosα = | ⇒ cosα = | ⇒ α = 60o ⇒ β = 120o | ||||||||
| a | 2 |
już wszystko jasne
dzięki wielkie Godzio i
Przypadzio
mam jeszcze takie cos
Oblicz dlugosc boku kwadratu jesli
odleglosc srodka jednego boku od koncow przeciwleglego mu boku jest rowna 3√5 cm.. zrobiłam
sobie rysunek, ale dalej nie wiem jak to mozna obliczyc
w tym kwadracie powstaną trzy trójkąty w tym dwa prostokątne gdzie b =1/2a oraz c =3√5 − to
mamy z danych zadania...
proponuję skorzystać z tw. pitagorasa a2+b2=c2, więc podstaw odpowiednie wartości i
wylicz... i pamiętaj że bok nie może być ujemny