matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Miejsce zerowe
artex:
Wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x)=25
x−1
−5
4 cze 15:55
Godzio:
3
0 = 25
x − 1
− 5 ⇒ 5 = (5
2
)
x − 1
⇒ 5 = 5
2x − 2
⇒ 1 = 2x − 2 ⇒ x =
2
4 cze 16:00