matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
styczne
ania:
Znajdź równania stycznych do okręgu x
2
+y
2
+6x−8x+20=0 nachylonych do osi ox pod kątem 60 wiem już że a=
√
3
s=(−3, 4) d=r=
√
5
i prawdopodobnie są takie dwie styczne, ale co dalej..?
4 cze 15:51
Godzio:
y =
√
3
x + b ⇒
√
3
x − y + b S(−3,4) r =
√
5
|−3
√
3
− 4 + b|
d =
=
√
5
√
3 + 1
Rozwiąż teraz to równanie i podaj odpowiedź
4 cze 15:52