KAcper: wykaz,ze jesli A,B sa dowolnymi zdarzeniami przestrzeni Omegi to P(aUb) =P(a)+p(a)-P(a i
B)
KTO POMOZE POJAC

?
8 kwi 16:52
Agatusia: no wiec jakby to wytlumaczyc. narysuj se dwa zbiory.
ktore maja wspolna czesc.
suma zbioru a i b = caly zbior a plus calu zbior b... ale zeby nie powtorzyc przy przy
dodawaniu zbioru b jakiejs czesci a (czyli czesci wspolnej a i b) trzeba ta czesc
wspolna jeszcze potem odjac.
najlepiej czytaj wzor i wizualnie pokazuj se to z obrazka wtedy latwo zrozumiec
8 kwi 20:00
KAcper: ja to wszystko widze i rozumiem z rysunku,ale to trzeba jakos udowodnic, czyli
rozpisać

!
8 kwi 21:42
wmboczek: przedstawiamy zdarzenie B jako sumę zdarzeń rozłącznych B=(A*B)+(B\A)
dalej trzeba pozbyc się B\A, co osiągamy przez A+B=(B\A)+A - suma zdarzeń rozłącznych
P(A+B)=P(B\A)+P(A)=P(B)-P(A*B)+P(A) i mamy
12 kwi 16:04