Oblicz x
Marek: Oblicz x
10,2=√2x2−14x+29*√2*(7x−292x−7)2−14*(7x−292x−7)+29
4 cze 10:52
Godzio:
Sprowadź wyrażenia spod drugiego pierwiastka do wspólnego mianownika, po uporządkowaniu
powinieneś otrzymać:
10,2 =
√2x2 − 14x + 29 *
√ 9 * 2x2 − 14x + 29(2x − 7)2
| | 7 | | 7 | |
Później √(2x − 7)2 = |2x − 7| i rozpatrz dwa przypadki, x < |
| i x > |
| |
| | 2 | | 2 | |
Z pierwszego wychodzi: x = 1 lub x = 2,6 , a drugiego nie chciało mi się już liczyć
4 cze 13:53
Marek: A mógłbyś rozpisać jak to porządkowałeś, bo mi coś innego wychodzi i nie potrafię dojść do
Twojego wyniku?
4 cze 14:03
Godzio:
| 2(7x − 29)2 − 14(7x − 29)(2x − 7) + 29(2x − 7)2 | |
| = |
| (2x − 7)2 | |
| 2(49x2 − 406x + 841) − 14(14x2 − 107x + 203) + 29(4x2 − 28x + 49) | |
| = |
| (2x − 7)2 | |
| | 98x2 − 812x + 1682 − 196x2 + 1498x − 2842 + 116x2 − 812x + 1421 | |
= |
| = |
| | (2x − 7)2 | |
| | 18x2 − 126x + 261 | | 2x2 − 14x + 29 | |
= |
| = 9 * |
| |
| | (2x − 7)2 | | (2x − 7)2 | |
4 cze 14:12
Marek: Dziękuję bardzo, ale mam jeszcze jedno pytanie jak doszłeś do rozpatrywania dwóch przypadków?
4 cze 14:14
Godzio:
10,2 =
√2x2 − 14x + 29 * 3p{
2x2 − 14x + 29(2x − 7)2
| | 2x2 − 14x + 29 | |
10,2 = 3 * |
| |
| | |2x − 7| | |
I wartość bezwzględną trzeba rozpisać na dwa przypadki
4 cze 14:15
Marek: √(2x − 7)2 = |2x − 7| i nie za bardzo to rozumiem skąd to się wzięło
4 cze 15:31
Marek: już rozumiem przepraszam. Dziękuję bardzo za pomoc
4 cze 15:32