matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
`
Agunia:
Dany jest prostokąt o bokach a i b oraz prostokąt o bokach c i d. Długość boku c to 90% długości boki a. Długość boku d to 120% długości boku b. oblicz ile procent pola prostokąta o bokach a i b stanowi pole prostokąta o bokach c i d
2 mar 18:18
Zbyszek :
a,b,c,d c=0,9a d=1,2b Pcd/Pab=(1,2b*0,9a)/(ab)=1,08ab/(ab)
108%
3 mar 00:06