matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
/
Aga:
rozwiąż równanie x
3
-12x
2
+x-12=0
2 mar 18:15
nowak1500:
to jest proste. musisz wyciagnac przed nawias: x
2
(x-12) + (x-12)=0 (x
2
+ 1)(x-12)=0 (x
2
+ 1)=0 lub (x-12)=0 x
2
=-1 rownanie sprzeczne lub x=12 x=12 jest razwiazanie rownania
2 mar 18:23