.
Sara: Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 40. oblicz objętość tego ostrosłupa
2 mar 18:05
Basia:
krawędź boczna (L), połowa przekatnej kwadratu o boku a (d/2=a√2/2)
i wysokość ostrosłupa H=8 tworzą tr.ptrostokatny z Twoim katem α (na pewno 40, a nie 45
?)
sinα = H/(d/2)
H = (d/2)*sinα
H = (a√2/2)*sinα
gdyby to było 45 to
8 = a*(√2/2)*(√2/2)
8 = a*(2/4)
8 = a/2
a = 16
------------
V = (1/3)*a2*H = (1/3)*256*8
jeżeli to jest 40 musisz znaleźć sin40 w tablicach i wykonać rachunki
3 mar 02:10