proszę o pomoc.
matma mnie czasem załamuje: pole powierzchni jednej z dwóch kul wynosi 1200 cm
2 a drugiej 768 cm, znajdz stosunek
objetosvi kuli wieksej od mniejszej.
zaczęłam, ale nei wiem jak skończyć
z wzoru 4pur
2 wyprowadzilam promienie, promien wiekszej kuli wyniosl
√300
i
a drugiej
√192
i
obliczając objętośc wiekszje kulii uzyłam wzoru 4/3 Pi r
3
po podstawieniu wyszło mi coś dzinwnego czego nie ejstem wstanie zrozumiec <za Pi nie
mozna podstawic liczb, bo podbno pozniej sie skrócną> proszę aby ktoś do końca rozpisał
mi to zadanie. Byłabym bardzo wdzięczna
2 mar 18:04
matma mnie czasem załamuje: te buzki z języczkami to : Pi (podzielone przez [pi>
2 mar 18:04
Basia:
źle masz zapisane promienie; zaraz poprawimy
2 mar 18:05
matma mnie czasem załamuje: ok
2 mar 18:11
Basia:
no to masz dobrze, ale trzeba to porządnie napisać
r12 = 1200/(4π) = 300/π
r1 = √300/π
r22 = 769 / (4π) = 192/π
r2 = √192/π
V1 (4/3)π*(p{300/π)3
------ = ---------------------------- =
V2 (4/3)π*(p{192/π)3
(p{300/π)*(p{300/π)*(p{300/π)
----------------------------------------- =
(p{192/π)*(p{192/π)*(p{192/π)
(300/π)*√300/π
--------------------------- =
(192/π)*√192/π
300 π √300 √π
----- * ----- * --------- * ----------- =
π 192 √π √192
(300 / 192)*√300/192 = (150/96)*√150/96 = (75/48)*√75/48
i albo tak zostawić albo = (√75/48)3
albo = (75/48)*√25*3/16*3 = (75/48)*(5/4)*√3/3 = (375/192)*√1 = 375/192
2 mar 18:19
matma mnie czasem załamuje: dziękuję
2 mar 18:35