funkcja
wrrrrrrrrr: narysuj parabole y=x
2-3x-10
a następnie narysuj y=|x
2-3x-10|
ktoś mi tłumaczył że tu trzeba tą w wartości bezwzględnej odbić to co nadole osi OX na
górę osi OX... ale dlaczego

?
dziękI

proszę pomóżcie bo nie rozumiem dlaczego
2 mar 17:55
ćwirrrrrrrrrrrr:
Nie "ktoś" tylko "Eta" ci tłumaczyła

2 mar 17:59
Basia:
bo wartość bezwzględna liczby ujemnej jest liczbą do niej przeciwną
czyli jeżeli do wykresu funkcji y = f(x)=x2 - 3x - 10 należy punkt (1;-12)
to do wykresu funkcji y =g(x) = |x2 - 3x -10 | należy punkt (1;12) bo:
g(1) = |1-3-10| = |-12| = 12
i tak dla wszystkich tych dla których y<0 (czyli rzędna < 0)
2 mar 18:03