pomocy!
?????: Kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma miarę 60
stopni. Oblicz pole podstawy tego ostrosłupa, jeżeli wysokośc jest równa 7√3 cm
2 cze 21:57
G:

a
√3=14
√3
a=14 − długość przeciwprostokątnej
a/2=7 − długość przyprostokątnej ( tej na dole)
7=2h/3
21=2h
h=10,5
21=b
√3
7
√3=b − długość boku trójkąta
P
p=36,75
3 cze 17:01
Irena:

H = 7
√3, R = 7, h = 14, a − krawędź podstawy ostrosłupa.
| | 1 | | 1 | |
R = |
| a√3, 7 = |
| a√3 / *√3, a = 7√3 |
| | 3 | | 3 | |
3 cze 19:12