proszę o pomoc!!!
Sylunia:): Gdy baryłka jest w 30 % pusta, zawiera o 30 litrów więcej niż gdy jest w 30 % napełniona.
Jaka jest pojemność baryłki?
2 mar 17:55
baryłka:
V --- pojemność baryłki
1 baryłka ---- pusta w 30 % , to napełniona w 70%
2 baryłka ----napełniona w 30%
70% = 0,7 30% = 0,3
0,7*V = 0,3 * V + 30
0,4 V = 30
V = 30 / 0,4 = 300/4 = 75 litrów
V = 75 litrów
2 mar 18:35
Bogdan:
Jeśli baryłka jest w 30% pusta, to w 70% jest pełna.
V - pojemność baryłki.
Rozwiąż równanie: 70%V - 30 = 30%V z niewiadomą V.
2 mar 18:38