Balon: Rozwiązać równanie różniczkowe liniowe rzędu drugiego:
y'' − y = sinxcosx
Całkę szczególną Y(x) obliczyć zarówno metodą przewidywania, jak i metodą
uzmienniania stałych.
2 cze 20:29
Balon: prosze o pomoc.
3 cze 06:14
hwdtel i x3 i Zen64:
y'' −y=0 :y=ex ∨ y=e−x
y=[0,25∫(ex)sin2x dx]ex−[0,25∫(e−x)sin2x dx]e−x
Ale musisz jeszcze skonsultować np: z Gadziem
3 cze 18:12
Andrzej: Metoda przewidywania
y'' − y = sinxcosx
Najpierw równanie jednorodne: y'' − y = 0
Układamy równanie charakterystyczne: r
2 − 1 = 0
r
1 = 1; r
2 = −1
zatem y
1 = C
1e
x + C
2e
−x
teraz równanie niejednorodne
przewidujemy rozwiązanie postaci:
y
2 = mcos2x + nsin2x
obliczamy y''
(y
2)'' = −4mcos2x − 4nsin2x
i podstawiamy do naszego równania
| | 1 | |
−4mcos2x −4nsin2x −mcos2x −nsin2x = |
| sin2x |
| | 2 | |
| | 1 | |
skąd wyliczamy m = 0 i n = − |
| |
| | 10 | |
rozwiązanie końcowe: y = y
1 + y
2
| | 1 | |
y = C1ex + C2e−x − |
| sin2x |
| | 10 | |
4 cze 12:32
hwdtel i x3:
"Troszkę" byliśmy niedokładni
Podany przez nas wzór powinien wyglądać tak:
y =[0,25∫(ex)sin2x dx]e−x−[0,25∫(e−x)sin2x dx]ex
Teraz wszystko się zgadza z wyliczeniami Andrzeja
4 cze 16:28