Gustlik: 1. Przekształcam równanie na postać kierunkową − na funkcję liniową:
3x−2y−12=0
−2y=−3x+12 /:(−2)
2. Wyznaczam równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt A:
15=2+3b
13=3b /:3
3. Rozwiązuję układ równań i znajduję punkt przecięcia prostych:
9x−36=−4x+26
13x=62 /:13
| | 3 | | 62 | |
y= |
| * |
| −6=....dokończ.
|
| | 2 | | 13 | |
Masz już współrzędne punktu przecięcia − ten punkt jest środkiem odcinka AA' łączącego punkt A
z jego obrazem − skorzystaj ze wzoru na środek odcinka i oblicz współrzędne A'. Myślę, że
sobie poradzisz.