funkcja wymierna
POMOCY!!!: Pomóżcie

!: Wyznacz wzór i naszkicuj wykres funkcji wykładniczej y=ax, jeżeli przechodzi on
przez punkt P.
a) P(5/2)
b) P(1/2,√2/2)
c) P(−6,729)
2 cze 20:01
ICSP: ale to jest funkcja liniowa. Na dodatek punkt P w podpunkcie a jest chyba źle podany.
2 cze 20:04
POMOCY!!!: Tak tam powinno być P(5/2,32) i to jest zadanie z fukcji wykładniczej...
2 cze 20:06
ICSP: to funkcja wykładnicza ma taki wzór:
y = a
x
funkcja liniowa to np: y = ax oczywiście tutaj b =0
y = a
x
32 = a
52 ⇔ a =
5√322 ⇔ a = 4
y = 4
x
Następne spróbuj sam analogicznie.
2 cze 20:08