funkcja i własności
matematyczka: | | x2−4 | |
Sporządź wykres funkcji f(x)= |
| . Wyznacz jej dziedzinę i zbiór wartości. |
| | x+2 | |
Kompletnie nie wiem o co chodzi, na lekcji przekształcaliśmy w prostszą postać, mógłby mi ktoś
to prosto i dokładnie wytłumaczyć?
2 cze 19:47
Vax: Dziedzina, x ≠ −2 (aby mianownik był różny od 0) teraz zauważ, że
| x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
| = |
| = x−2 |
| x+2 | | x+2 | |
Rysujesz zwykłą prostą, oczywiście z uwzględnieniem dziedziny.
Pozdrawiam.
2 cze 19:50
2 cze 19:51
matematyczka: tak mi wyszło, ale gorzej z wykresem
1) y=x
2) przesunięcie w dól o 2 jednostki
2 cze 19:56
matematyczka: chodzi mi o przkształcenia, bo robiliśmy podobne zadania i stosowaliśmy przkszt.
2 cze 19:59
matematyczka: tego również nie wiem:
narysuj przykładowy wykres funkcji, która jest określona dla x E (należy) <−2; 4>, ma miejsce
zerowe −1 i 1, jes rosnąca w przedziale <−2; 0> i malejąca w <0; 4>, a dla argumentu 0
przyjmuje wartość 2. Proszę o pomoc, krok po kroku najlepiej ;>
2 cze 20:02