wielomiany:/
Ola: rozwiąż równanie wielomianowe :
x
2 + 2x
2 − 16x − 32 = 0
prosze
2 cze 19:09
Vax: Chyba miało być na początku x3, jeżeli tak to pogrupuj wyrazy, z pierwszych 2 wyciągnij x2, a
z ostatnich dwóch −16 przed nawias.
Pozdrawiam.
2 cze 19:13
klocuś: 3x2−16x−32=0
Δ=b2−4ac
Δ=256+384=640
√Δ=8√10
x1=[16−8√10]/9
x2=[16+8√10/9
2 cze 19:14
Ola: tak tak, x3, czyli :
x2( x + 2) − 16(x−2) = 0
i dalej delta?
2 cze 19:18
Vax: Źle wyciągnęłaś −16 przed nawias (w nawiasie powinno być co innego)
2 cze 19:25
Ola: jak co innego?
2 cze 19:46
R.W.17l: x+2...
2 cze 19:47
Ola: no tak, fakt.
2 cze 19:48