prawdopodobienstwo
iwi: Dane są cyfry 0,3,4,5,6. Oblicz ile z tych cyfr mozna utworzyc liczb:
a) dwucyfrowych
b) dwucyfrowych wiekszych od 40
2 cze 19:01
dooominisia: dwucyfrowe, więc:
1 2
1) 3,4,5,6
2)0,3,4,5,6
więc 4*5=20
3 cze 13:32
dooominisia: b)1*4+ 2*5=4+10=14
pierwsza część przed znakiem "+":
na pierwszym miejscu może stać liczba 4, ale wtedy na drugoim musi stać cyfra jedna spośród
3,4,5,6(aby liczba była>40)
druga część po znaku "+ na pierwszym miejscu może stać cyfra 5,6, na na drugim miejscu cyfra
jedna spośród 0,3,4,5,6
3 cze 13:36
dooominisia: a) na pierwszym miejscu cyfra nie może być zerem, natomiast na drugim jest to obojętne(cyfry
mogą się powtażać)
3 cze 13:37