planimetria układ równań
viola: Rozwiąż układ równań x2+(y−1)2=8
x+3−y=0
2 cze 17:27
Grześ: z drugiego wyznacz:
x=y−3 i podstaw:
(y−3)
2+(y−1)
2=8
y
2−6y+9+y
2−2y+1=8
2y
2−8y+2=0
y
2−4y+1=0
dalej Δ.. etc. tylko nieładne wyniki wyjdą.. no ale cóż... może takie musza wyjść
2 cze 17:35
viola: wlasnie mi chodzi o ten x1 i x2 y1 y2 jakie wyjda? Wyniki takie wychodzą bo babsko z matmy nie
może dać czegoś normalnego
2 cze 17:40
Grześ: no to licz:
Δ=16−4=12
√Δ=2
√3
y
2=2+
√3 i podstawiasz:
y=2−
√3 lub y=2+
√3
x=2−
√3−3 x=2+
√3−3
2 cze 17:44
viola: ja to liczyłam tak
y=x+3
x2+(x+3−1)2=8
x2+(x+2)2=8
x2+x2+4x+4−8=0
2x2+4x−4=0
Δ=16−4*2*(−4)=48
i teraz nie wiem co z tym x1 i x2 ?
2 cze 19:02