6 zadań z ciągów liczbowych. bardzo proszę o szczegółowe obliczenia :*
karolina: 1.)Oblicz An+1 wiedząc, że An=2n2 − n
2.)W ciągu arytmetycznym a1=3, a3=1 wyznacz < r >
3.)Oblicz x wiedząc żę liczby x−2, 6, 12 tworzą ciąg geometryczny
4)Wyznacz x wiedząc, że liczby x−1, 2x+8,x−10 tworzą ciąg arytmetyczny
5.)Wyznacz a1 i r w ciągu arytmetycznym wiedząc że a3=5, a6=11
6) Wyznacz a6 w ciagu geometrynym wiedzac ze a1=1 a2=3
2 cze 17:24
Grześ: ja bd pomagał
2 cze 17:24
dooominisia: 1) an=2n2−n
podstawiam za n wartość n+1
a(n+1)=2(n+1)2−(n+1)=2(n2+2n+1)−n−1= 2n2+4n+2−n−1=2n2+3n+1
2 cze 17:27
dooominisia: 2.a3=a1+2r
1=3+2r
−2=2r
r=−1
2 cze 17:28
Grześ: 1)
an=2n2−n
an+1=2(n+1)2 − (n+1) =... wykonujesz obliczenia
2)
a1=3
a3=1
ze wzoru:
an=a1+(n−1)r
a3=a1+(3−1)r
1=3+2r
2r=−2
r=...
3)
x−2, 6 , 12
geometryczny, więc:
62=12(x−2)
36=12(x−2)
3=x−2
x=...
4)
x−1, 2x+8, x−10
arytmetyczny, więc korzystamy z własności:
2(2x+8)=x−1+x−10
4x+16=2x−11
2x=−27
x=...
5)
a3=5, a6=11
ten sam wzór co w pkt 2) z małą różnicą zauważamy:
a6=a3+3r
11=5+3r
r=..... mając r podstawiamy:
a3=a1+2r
a1=a3−2r
6)
a1=1 a2=3, geometryczny, więc q=3
a6=a1*q5=1*35=....
2 cze 17:29
Grześ: prosze o nie dawanie gotowców...
2 cze 17:29
dooominisia: 3.36=12(x−2)
36=12x−24
12x=60/:12
x=5
2 cze 17:30
karolina: @Grześ dziękuję bardzo
2 cze 17:30
Grześ: ależ proszę bardzo.. po protu naucz się stosować wzorów z ciągu geometrycznego i
arytmetycznego.
Nie ma ich sporo i chyba nie są zbyt skomplikowane. Powodzenia
2 cze 17:33
karolina: an+1=2(n+1)2 − (n+1) = 2(n2 + 2n+1) − n+1 = 2n2+4n+2−n+1 =
an+1= 2n2 +3n+3
czy dobrze?
2 cze 17:40
Grześ: zapomniałaś, że taj masz:
−(n+1)=−n
−1, czyli zmieni ci to wynik:
a
n+1=2n
2+3n+1

Uważaj na minusy przed nawiasami
2 cze 17:42
Grześ: oczywiście tam masz*, literki mi sie plączą
2 cze 17:42
karolina: w 3 zadaniu podzieliłes równanie przez 12?
2 cze 17:51
Grześ: tak
2 cze 17:55
karolina: nie kumam jaki wzór trzeba zastosoowac w 4 zadaniu.
2 cze 18:01
karolina: aa juz wiem
2 cze 18:02
antek: pozdrawiam
7 kwi 18:15