nie mam pojęcia jak to zrobić...
Ana: oblicz dla jakich wartości parametru k suma odwrotności rozwiązań równania x2-(k+2)x+4=0
jest większa od -1,5
2 mar 17:34
Basia: rozwiązuję
2 mar 17:37
Basia:
muszą być spełnione dwa warunki:
Δ ≥ 0
1/x1 + 1/x2 > -1,5 = -3/2
Δ = [-(k+2)]2 - 4*1*4 = (k+2)2 - 42 = (k+2-4)(k+2+4) = (k-2)(k+6)
(k-2)(k+6)≥0
[ k-2≥0 i k+6≥0 ] lub [ k-2≤0 i k+6≤0 ]
[ k≥2 i k≥-6 ] lub [ k≤2 i k≤-6]
k≥2 lub k≤-6
k∈(-∞;-6> u <2;+∞)
------------------------------
1/x1 + 1/x2 = (x2 + x1) / (x1*x2) = (x1+x2) / (x1*x2)
z wzorów Viete'a
x1+x2 = -b/a = (k+2)/1 = k+2
x1*x2 = c/a = 4/1 =4
stąd:
1/x1 + 1/x2 = (k+2)/4
czyli:
(k+2)/4 > -3/2 /*4
k+2 > - 6
k > -4
------------------
ostatecznie:
k∈(-∞;-6> u <2;+∞) i k>-4 czyli
k∈ <2;+∞)
===================
2 mar 17:46