wykaz ze
Jaro: Wykaż, ze ciąg (√3−13;3−√36;√3−14) jest ciągiem geometrycznym.
Prosze o pomoc.
2 cze 15:52
ICSP: dla ciągu geometrycznego zachodzi własność:
b2 = ac
2 cze 15:56
Jaro: Tak zrobiłem tylko wychodzą mi jakies bzdury
2 cze 16:13
ICSP: To napisz jak to robisz.
2 cze 16:30
dooominisia: zapisując wcześniejsze równanie b2=ac otrzymuję
(3−√36)2=√3−13*√3−14
(3−√3)236=(√3−1)23*4
wymnażam liczniki, pożądkuję i otrzymuję:
12−6√336=4−2√312
6(2−√3)6*6=2(2−√3)2*6 skracam i otrzymuję
2−√36=2−√36 więc L=P więc ciąg jest geometryczny co należało wykazać
2 cze 17:20