Oblicz
Paula: Oblicz:
(0,25)log2 3−1 = ?
2 cze 15:04
ICSP: 0,25 = 2
−2
| | 3 | |
log2 3 − log2 2 = log2 |
| |
| | 2 | |
| | 2 | | 4 | |
2−2(log2 1,5) = 1,5−2 = ( |
| )2 = |
| |
| | 3 | | 9 | |
2 cze 15:07
Paula: A mogłabym się jeszcze dowiedzieć skąd, co się wzięło, bo zupełnie tego nie rozumiem?
2 cze 15:09
ICSP: którego fragmentu nie rozumiesz?
2 cze 15:29
Paula: Nie mam pojęcia o co chodzi z tym "3−1" i jak to rozłożyć?
2 cze 16:14
ICSP: 1 = log
2 2
| | 3 | |
log2 3 − 1 = log2 3 − log2 2 = log2 |
| |
| | 2 | |
2 cze 16:20
Paula: Czyli analogicznie jeśli miałabym np. log2 9−6=log2 6 − log2 3 ?
Czy źle myślę?
2 cze 16:24
ICSP: log
2 9 − 6
musisz zapisać 6 za pomocą log
2
6 = log
2 2
6 = log
2 64
| | 9 | |
log2 9 − 6 = log2 9 − log2 64 = log2 |
| |
| | 64 | |
2 cze 16:28
Paula: Kurde..nie rozumiem..jest jakiś łatwiejszy sposób żeby to pojąć? Jakiś wzór na ogół ?
2 cze 16:30
ICSP: W takich zadaniach zawsze musisz sprowadzić wszystko do wspólnego logarytmu tak więc nie ma
innego sposobu.
2 cze 16:34
Paula: Aaa ..czyli ta pierwsza liczba należy jakby do logarytmu, a z drugiej jakby oddzielnej trzeba
zrobić samemu logarytm?
2 cze 16:38
ICSP: Dokładnie.
2 cze 16:42
Paula: Ok dzięki wielkie w końcu to pojęłam

!
2 cze 16:44
ICSP: nie ma za co
2 cze 16:45