xyz
servantes: Wypisz 3 liczby, których suma wynosi 13. Przedstaw takie liczby, których suma kwadratów będzie
najmniejsza.
2 cze 14:25
asd: x2 + y2 + z2 <−−−− najlmniejsze.
x+y+z = 13nie wiem można próbować metodą prób i błędów.
np 3, 4, 6
9+16+36 = 61
1,2,10
104
−−−−−>
4,4,5
16+16+25= 57
−−−−−−−−−>
5,6,2
25+36+4 = 65
−−−−−−−>
5,5,3
59
−−−−−−−−>
6,6,1
73
−−−−−−>3,3,7
67
czylii to sa liczby 4,4,5? ale nie wiem jak się to robi i nie jestem pewien. W szukaniu chodzi
o to żeby ta suma nie składała się z jednego składnika duzego a dwuch małych,no bo ten duży do
kwadratu bedzie wielką liczbą. Tylko zeby były stosunkowo równe liczby dające w sumie 13.
2 cze 15:32