Prawdopodobieństwo
Monia: Proszę o pomoc
Zadanie 1.
Zmienna losowa X ma rozkład Studenta o 13 stopniach swobody. Obliczyć prawdopodobieństwa:
P(|X|>1,9742) oraz P(X>2,44).
Zadanie 2.
Dany jest rozkład pewnej zmiennej losowej dyskretnej X:
X=xi −3 −2 0 1 3 4
P(X=xi) 0,1 0,1 0,4 0,1 0,2 0,1
1. Znaleźć dystrybuantę powyższej zmiennej.
2. Obliczyć wartość oczekiwaną, wariancję i odchylenie standardowe.
3. Obliczyć prawdopodobieństwa: P(X=2), P(X<1), P(X≥1).
2 cze 13:16
asd: moze to coś pomoze do pierwszego
2 cze 15:34
2 cze 15:34
asd: tutaj ta tablica rozkładu
pis.rezolwenta.eu.org/Materialy/Tab−T.pdf
2 cze 15:48
asd: P(|x|>1,9742)
P(|x|>1,9742) = 0,05
P(X>2,44) = 0,02
2 cze 15:54