Suma n kolejnych początkowych
Jaro: Suma n kolejnych początkowych wyrazów nieskończonego ciągu (an) wyraża się wzorem
Sn=2n2−4n.Wykaż ze a6+a7==40.
2 cze 09:42
Jaro: Proszę o pomoc
2 cze 09:42
ICSP: Sn = n2 − 4x
a6 = S6 − S5
a7 = S7 − S6
a6 + a7 = S6 − S5 + S7 − S6 = S7 −S5 = 2 * 72 − 4*7 + 2*52 − 20 = 98 − 28 − 50 + 20 =
40 c.n.u.
2 cze 09:46
ICSP: Sn = 2n2 − 4x oczywiście.
2 cze 09:46
ICSP: co ja mam dzis z tym x?
2 cze 09:47
Jaro: Sn=2n2−4n
2 cze 09:49
ICSP: ale zadanie jest dobrze bo patrzyłem na twój post.
2 cze 09:50
Jaro: Ciąg (4√2;4√8;4√32;.......) jest nieskończonym ciągiem geometrycznym. Oblicz dwudziesty
piąty wyraz tego ciągu i przedstaw go w postaci potęgi liczby 2.
2 cze 10:01
Jaro: Prosze o pomoc
2 cze 10:05
ICSP: a
1 =
4√2
a
2 =
4√8
| | a2 | | 4√8 | |
q = |
| = |
| = 4√4 |
| | a1 | | 4√2 | |
a
n = a
1 * q
n−1
| | 1 | |
a25 = 4√2 * (4√4)24 = 4√2 * 46 = 214 * 212 = 2 do potęgi 12 |
| . |
| | 4 | |
Napisałem tak aby lepiej było widać.
2 cze 10:12
Jaro: Wielkie dzięki.
2 cze 10:17
gej: 6√81
2 cze 12:58
ICSP: i co z tym pierwiastkiem?
2 cze 13:02
Lila: Pani L. wzięła kredyt na remont w wysokości 2200 zł. Pożyczkę będzie spłacała w ratach, z
których każda następna będzie większa od poprzedniej o 20% pierwszej raty. Oblicz w ilu ratach
spłaci kredyt Pani L, jeśli wiadomo, że ósma rata wynosiła 240zł
23 paź 16:56
tylko, że: jak masz S7−S5 = i tam mnożysz razy dwa każde wyrażenie .... tylko że w wzorze tam nie ma
dwójki
23 paź 17:21
tylko, że: cofam
23 paź 17:22