Oblicz iloraz tego ciągu oraz sume czterech początkowych wyrazów tego ciągu.
tybor:
Witam mam o to takie zadanie którego nie mogę rozwiązać.
Ciąg geometryczny an określony jest wzorem an = −2 * 3 (na górze w pierwiastku) n+1. Oblicz
iloraz tego ciągu oraz sume czterech początkowych wyrazów tego ciągu.
Mógłby ktoś mi pomóc teraz ?
2 cze 09:25
ICSP: nie mozesz tego wzorku napisać normalnie?
2 cze 09:33
tybor: an=−2*3n+1
Oblicz
iloraz tego ciągu oraz sume czterech początkowych wyrazów tego ciągu.
2 cze 09:36
ICSP: dla ciągu geometrycznego :
2 cze 09:37
tybor: Ale to jak mam obliczyć to swoje zadanie ?
2 cze 09:43
ICSP: a
n =−2 * 3
n+1
a
n+1 = −2 * 3
n+2
| | an+1 | | −2 * 3n+2 | |
q = |
| = |
| = 3. |
| | an | | −2 * 3n+1 | |
Odp. iloraz tego ciągu wynois 3.
Teraz musisz obliczyć a
1 i później wstawic do następujacwego wzorku:
a
1 = ?
q = 3
n = 4
2 cze 09:49
ICSP: Przepraszam. Prawidłowy wzorek wygląda tak:
2 cze 09:49
tybor: OO i dziękuję bardzo o to mi chodziło
2 cze 09:50