funkcja
rrr:

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań.
Zad 1)
Szerokość pokoju jest o 2 m mniejsza od jego długości . Jakie wymiary może mieć ten pokój,
jeśli przekątna podłogi jest nie mniejsza od 6 m i nie większa od 10 m?
Zad 2)
Boki prostokąta mają długości 8 i 10. Dla jakich wartości x zacieniowany obszar stanowi co
najmniej 40% powierzchni prostokąta
rys do zad 2
2 cze 00:29
Godzio:

P = 8 * 10 = 80
40%P = 32
P
x ≥ 32 x ∊ (0,8)
| | (10 − x)(8 − x) | |
P − 2 * |
| ≥ 32 |
| | 2 | |
80 − (80 − 18x + x
2) ≥ 32
− x
2 + 18x − 32 ≥ 0
x
2 − 18x + 32 ≤ 0
Δ = 324 − 128 = 196
√Δ = 14
x
1 = 2, x
2 = 16 ⇒ x ∊ <2,16> + D ⇒ Odp: x ∊ <2,8)
2 cze 00:37
Godzio:

6 ≤ d ≤ 10 /
2
36 ≤ d
2 ≤ 100
36 ≤ x
2 + (x − 2)
2 ≤ 100 x > 2
36 ≤ 2x
2 − 4x + 4 ≤ 100 /:2
18 ≤ x
2 − 2x + 2 ≤ 100
0 ≤ x
2 − 2x − 16 i x
2 − 2x − 98 ≤ 0
Rozwiąż te dwie nierówności i podaj część wspólną
2 cze 00:43
rrr: dziękuje bardzo ale prośiłbym o rozwiazanie tego zadania do końca ,nie zgadza się odpowiedz
chyba tak powino być
x2−2x−16≥0 i x2−2x−48≤0
2 cze 01:27
Godzio:
No powinno

Nie podzieliłem 100 przez 2
2x
2 − 4x + 4 ≤ 100 /:2
x
2 − 2x + 2 ≤ 50
x
2 − 2x − 48 ≤ 0
2 cze 01:29
rrr: w zad 1 odp .w podręczniku jest x∊< √17 −1,6 >
2 cze 01:39
rrr: mam prośbę niech pan to wyliczy bo też otrzymałem taką samą odp. jak pana
2 cze 01:43
Godzio:
0 ≤ x
2 − 2x − 16
Δ = 4 + 64 = 68
√Δ = 2
√17
x
1 = 1 +
√17
x
2 = 1 −
√17
x ∊ (−
∞,1 −
√17> U <1 +
√17,
∞)
x
2 − 2x − 48 ≤ 0
Δ = 4 + 192 = 196
√Δ = 14
x
1 = 8
x
2 = −6
x ∊ <−6,8>
Część wspólna:
x ∊ <1 +
√17, 8>
Odp z podręcznika jest błędna, wystarczy wziąć: 4 (która mieści się w tym przedziale)
i otrzymujemy:
d
2 =(x − 2)
2 + x
2
d
2 = 4 + 16
d =
√20 ≈ 4,47
więc nie spełnia założeń zadania
2 cze 01:56
rrr: jeszcze raz bardzo dziękuje
2 cze 02:02
dhgkdj: W podr jest dobra odpowiedz. Kwestia tego czy dales na rysynku x+2 i x czy x−2i x
25 paź 10:05