wyznacz rówanie
kuleczkaaa: wyznacz równanie obu osii symetrii odc. AB
A =(−5,3) B= (2,7)
2 cze 00:17
Godzio:
Pierwsza oś to ta która przechodzi przez środek S odcinka AB i jest do niego prostopadła, a
druga to prosta przechodząca przez punkty AB:
A(−5,3) B(2,7)
3 = −5a + b
7 = 2a + b −
−−−−−−−−−−
| | −5 + 2 | | 3 + 7 | | 3 | |
SAB = ( |
| , |
| ) = (− |
| , 5) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 3 | | 21 | |
5 = |
| * (− |
| ) + b1 ⇒ 5 = − |
| + b1 ⇒ b1 = 2158 |
| | 4 | | 2 | | 8 | |
Odp:
2 cze 00:24
kuleczkaaa: Ooo, dzięki Ci wielkie
2 cze 00:32
2 cze 01:06
Godzio:
Gustlik tej metody nigdy nie zamienię na inną, może Twoja jest szybsza, ale ta jest
łatwiejsza, uczeń na sprawdzanie się zestresuje i zapomni wzór, a tutaj wystarczy podstawić
2 cze 01:13
Gustlik: Ja osobiście nie przepadam za układami równań i tam, gdzie tylko się da, staram się rozwiązywać
równaniami z JEDNĄ niewiadomą, przykładem mogą być ciągi liczbowe, gdzie tez tępię szkolną
metodę i robię na jednej niewiadomej, poza tym tu też wystarczy podstawic do gotowego wzoru i
samo wychodzi. A w dodatku warto znać ten wzór z wielu przyczyn: nie tylko umożliwia on
szybsze wyznaczenie równania prostej przechodzącej przez 2 punkty, ale też ułatwia
rozwiązywanie zadań z symetralną odcinka czy wysokościa trójkąta − o ile nie ma dodatkowych
poleceń w zadaniu, to wystarczy obliczyc SAM współczynnik kierunkowy odcinka czy boku bez
liczenia całego równania prostej, a potem skorzystać z warunku prostopadłości. Inne
zastosowanie to np. badanie współliniowości tzrech punktów − wystarczy obliczyć dwa
współczynniki kierunkowe np. aAB i aAC − jeżeli są równe, to punkty są wspołliniowe, w
przeciwnym razie nie są i też nie trzeba liczyć całego równania prostej.
3 cze 02:19
chomik:
nigdy nie mów nigdy
3 cze 11:23
chomik:
Prosta A, B: a = (7−30 / (2+5) = 4 / 7 i już jest a,
7 = (4/7)*2 + b, b = 41/7 i już jest b.
y = (4/7)x + (41/7)
3 cze 11:31