POMOCY!!!!
czajka: dla jakich wartości parametru m równanie : (x
2+2x+3)(x
2+(m+1)x+4)=0 ma cztery różne
rozwiązania
2 mar 17:07
Basia: rozwiązuję
2 mar 17:11
Basia:
(x2+2x+3)*[ x2+(m+1)x+4 ] = 0⇔
x2 + 2x + 3 = 0 lub x2 + (m+1)x +4 = 0
x2 + 2x + 3 = 0
Δ = 22 - 4*1*3 = 4 -12 = -8 < 0
czyli to równwnie nie ma rozwiązania w R
równanie
x2 + (m+1)x + 4 = 0
może mieć co najwyżej dwa rozwiązania rzeczywiste
czyli:
albo warunki zadania nigdy nie będą spełnione
albo coś źle napisałaś
albo chodzi o rozwiązania w licz bach zespolonych (ale to musiałoby być zaznaczone
--------------------------------------------------------------
prawdopodobnie pierwsze równanie powinno wyglądać tak:
x2 + 2x - 3 = 0
Δ = 22 - 4*1*(-3) = 4+12 = 16
√Δ = 4
x1 = (-2-4)/2 = -3
x2 = (-2+4)/2 = 1
x2 + (m+1)x + 4 =0
Δ = (m+1)2 - 4*1*4 = (m+1)2 - 42 = (m+1-2)(m+1+2) = (m-1)(m+3)
Δ>0
(m-1)(m+3) > 0
[ m-1>0 i m+3>0 ] lub [ m-1<0 i m+3<0 ]
[ m>1 i m>-3 ] lub [ m<1 i m<-3 ]
m>1 lub m<-3
m∈(-∞;-3) u (1;+∞)
----------------------------
z wzorów Viete'a
x3 + x4 = -(m+1) / 1 = -m-1
x3*x4 = 4/1 =1
przypuśćmy, że x3 = x1 = -3
wówczas: (-3)*x4 = 4 czyli x4 = -4/3
-3 - 4/3 = -m -1
-9/3 - 4/3 + 3/3 = -m
-10/3 = -m
m = 10/3
czyli dla m = 10/3 byłyby tylko 3 różne pierwiastki
x1 = x3 = -3 x2 = 1 x4 = -4/3
czyli m≠10/3
------------------------
przypuśćmy, żę x3 = x2 = 1
wówczas: 1*x4 = 4 czyli x4 = 4
1 + 4 = -m -1
5+1 = -m
m = -6
czyli dla m = -6 też byłyby tylko 3 różne pierwiastki
czyli m ≠ -6
-----------------------
przypuśćmy, że x4 = x1 = -3
wówczas: x3*(-3) = 4 czyli x3 = -4/3
- 4/3 - 3 = -m -1
-4/3 - 9/3 + 3/3 = -m
-10/3 = -m
m = 10/3
czyli dla m = 10/3 byłyby tylko 3 różne pierwiastki
x1 = x4 = -3 x2 = 1 x3 = -4/3
czyli m≠10/3
------------------------
przypuśćmy, żę x4 = x2 = 1
wówczas: 3*1 = 4 czyli x3 = 4
4 + 1 = -m -1
5+1 = -m
m = -6
czyli dla m = -6 też byłyby tylko 3 różne pierwiastki
czyli m ≠ -6
-----------------------
ostatecznie:
m∈(-∞;-3) u (1;+∞) i m≠10/3 i m≠-6
czyli równanie ma 4 różne pierwiastki rzeczywiste dla
m∈(-∞;-6) u (-6;-3) u (1;10/3) u (10/3; +∞)
===========================================
2 mar 17:36