ciągi geometryczne! - oczekuję na pomoc ;)
ailad: Dla jakiej wartości x liczby 5x−2, x+2, x−2 tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny
?Wyznacz ten ciąg.
1 cze 23:07
ceaser I: oznacz sobie a,b,c
b/a=c/b i na krzyż
to tak w skrócie
1 cze 23:11
;): (x + 2)2 = (5x − 2)(x − 2)
1 cze 23:12
ailad: i wychodzi z tego : −4x
2+16x+8=0 i mam obliczyć deltę i x
1 i x
2 ?
1 cze 23:19
pawetka: źle policzyłaś wyraz wolny się zredukuje i wyjdzie
x2 + 4x + 4 = 5x2 − 10 x − 2x + 4
−4x2 +16x =0
−x2 + 4x=0
delta = 16
√delta=4
x1=0
x2=4
1 cze 23:38
ailad: można obliczyć delte skoro jest jest tylko −x2+4x=0 ?
1 cze 23:40
;): Można od razu bez liczenia Δ
x(x − 4) = 0
1 cze 23:41
ailad: a możesz to rozwinąć bardziej ?

jednak moja pamięć mnie zawodzi
1 cze 23:42
;): −x2 + 4x = 0 / *(−1)
x2 − 4x = 0
x(x − 4) = 0
1 cze 23:45
ailad: aaa czyli x
1 to ten w przed nawiasem ? a x
2 to tam gdzie 4 ?
1 cze 23:47