matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz dlugosc boku BC. prosze o pomoc:*
Kasia:
W trójkącie ABC miary katów przy wierzchołkach A i B są w stosunku do siebie 2:1. Boki AB i AC maja odpowiednio długość c i b. Wyznacz długość boku BC. Proszę o pomoc!
1 cze 22:48
Godzio:
|BC| = a
h
sin2α =
⇒ h = bsin2α
b
h
a
sinα =
⇒ a = 2bcosα ⇒ cosα =
a
2b
c
b
2
= c
2
+ a
2
− 2accosα ⇒ b
2
− c
2
= a
2
(1 −
) ⇒
b
b − c
b(b − c)(b + c)
b
2
− c
2
= a
2
*
⇒ a
2
=
⇒ a =
√
b
2
+ bc
b
b − c
1 cze 23:03