wyznacz pynkt przecięcia z osią x
sebek1789: wyznacz punkt przecięcia prostej y=−0,75x+9
1 cze 22:06
Grześ: z osią OX, więc współrzędna y=0
0=−0,75x+9
x=.....
1 cze 22:07
ICSP: punkt przecięcia z osią ox jest zwany również miejscem zerowym i ma współrzędną y = 0. Podstaw
za y 0 i oblicz dla jakiego x jest to spełnione następnie zapisz to w postaci P(x;0) gdzie x
oznacza to co wyliczysz
1 cze 22:08
ICSP: Grzesiu imponująca szybkość
1 cze 22:09
sebek1789: ok dzięki
1 cze 22:09
Bogdan:
Punkt przecięcia wykresu z osią x nie jest miejscem zerowym. To nagminnie powielany
błąd. Co nazywamy miejscem zerowym funkcji? Nie punkt, a co ?
1 cze 22:11
ICSP: skoro nie punkt to zapewne liczbę?
1 cze 22:12
sebek1789: wyznacz wzór prostej równoległej do y=− siedem dziewiątych + 3 przechodzącej przes punkt
D=(−1,9)
1 cze 22:17
ICSP: Bogdanie to jak uświadomisz mnie?
1 cze 22:31
Bogdan:

Miejsce zerowe to ten argument funkcji, któremu przyporządkowana jest wartość funkcji
równa zero.
Przykład. Rysunek przedstawia fragment wykresu pewnej funkcji y = f(x),
punkty przecięcia wykresu z osią x: A = (−3, 0), B = (1, 0), C = (7, 0)
Miejsca zerowe to liczby: −3, 1, 7, a nie punkty jako takie. Liczbom tym przyporządkowane
są wartości równe zero.
Można powiedzieć, że w interpretacji graficznej miejsca zerowe to odcięte tych punktów
należących do wykresu funkcji, których rzędne są równe zero.
Inny przykład. Zapiszmy pewną funkcję b(a) w postaci tabeli.
a | 2 | 3 | 7 | 13 | 51 | 74 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b | 19 | 0 | 5 | 0 | 12 | 9 |
Dziedzina tej funkcji D = {2, 3, 7, 13, 51, 74}, zbiór wartości ZW = {19, 0, 5, 12, 9}
Miejsca zerowe to liczby: 3 i 13 (nie ma tu przecież żadnych punktów), bo b(3)=0, b(13)=0.
1 cze 22:43
ICSP: Czyli liczba

Nie musiałeś się tak wysilać aczkolwiek dziękuję

Jak widać mam jeszcze sporo
do nauki.
1 cze 22:46