matura
tn: WITAM.
Za dwa lata czeka mnie matura rozszerzona z Matematyki,
dlatego juz teraz parę pytań może się pojawiać, jak polecacie się uczyć, na co zwracać uwagę,
jakie zagadnienia są szczególnie ważna, mowa tu o rozszerzeniu, jeśli macie jakieś ciekawe
zadania maturalne rozszerzone tu wrzucajcie, głównie z zakresu pierwszej klasy. Czekam na
wypowiedzi
1 cze 21:09
Maria: Ja do rozszerzonej matury zaczęłam przygotowywać się tak szczerze na miesiąc przed, w pierwszej
klasie nawet o niej nie myślałam. Nie wiem, czy będę żyła za tydzień, nie mówiąc już o 2
latach

. Nie stresuj się już tym teraz, nauka tak bardzo wprzód na nic się nie zda, bo i tak
pozapominasz. Ważne, żebyś rozumiała materiał, to potem będzie Ci łatwiej sobie poprzypominać

.
1 cze 21:12
tn: jakieś inne rady, może jakieś zadanka?
1 cze 22:10
ICSP: ja się prawie w ogóle nie uczyłem do rozszerzenia o podstawie to już nawet nie wspominając,
więc jeżeli masz tak jak ja czyli patrzysz na zadanie i w większości przypadków od razu wiesz
jak zrobić to nie masz się czym martwić.
1 cze 22:11
Bogdan:
Głupszego wywodu o tym, że "nauka tak bardzo wprzód na nic się nie zda, bo i tak
pozapominasz" jeszcze na tym forum nie było.
1 cze 22:15
ICSP: Bogdan co ty takie dzisiaj poddenerwowany?
1 cze 22:16
tn: no wiesz stwierdzić czy mam tak jak Ty to nie mogę, bo jestem w pierwszej klasie, i sporo
zagadnien jest dla mnie obcych, ale sądzę że póki co materiał opanowałem w stopniu
zadowalającym., rzućcie jakieś zadanie
1 cze 22:38
Godzio:
Jeśli masz chęci, to poucz się przez wakacje materiału, nawet do przodu, kup sobie zbiór zadań
i zacznij robić, żeby utrwalać to co się już nauczyłeś, a nabierzesz takiej wprawy jak
ICSP
1 cze 22:42
ICSP: Zaznacz na płaszczyźnie zbiór punktów (x;y) których współrzędne spełniają równanie:
| | xy | | x2 + y2 | |
| |
| * ( |
| + 1)| = 2 |
| | y2−x2 | | 2xy | |
1 cze 22:45
Jakub: Nauka w przód, czy powtarzanie przerobionego w pierwszej klasie materiału, bardzo się przydaje
w tych kilku miesiącach przed maturą. To tylko tak się wydaje, że przez dwa lata wszystko się
zapomni. W rzeczywistości dużo łatwiej i szybciej jest sobie przypomnieć, to co się już dobrze
umiało, niż od początku uczyć. Aż dziwne, ile się pamięta, chociaż wydaje się, że już wszystko
się zapomniało

. Podobnie jest z jazdą na rowerze czy pływaniem.
1 cze 22:56
tn: ICSP tych zagadnień jeszcze nie miałem, dzięki za rady są naprawdę cenne

jak macie jakieś ciekawe zadania maturalne poziom R (pierwsza klasa) to piszcie

ze zbioru, też rzecz jasna rozwiązuje
2 cze 13:57
Godzio:
Miałeś, miałeś, to tylko wygląda strasznie, a w rzeczywistości jest to równoważne z:
Ten zbiór punktów to dwie proste
2 cze 14:09
tn: chyba jeszcze nie miałem, jeśli to dotyczy funkcji liniowej to mieć dopiero będziemy, ale czy w
jeszcze w tym roku(?)
2 cze 14:15
ICSP: jesteś pewien Godziu?
2 cze 14:16
Godzio:
Funkcja liniowa zdaje się jest w gimnazjum
2 cze 14:18
Godzio:
No wiadomo trzeba dodać dziedzinę
y ≠ − x i y ≠ x ≠ 0
2 cze 14:19
ICSP: Była. Teraz już wyrzucili funkcje z programu gimnazjum i zastąpili to własnościami trójkątów
90, 60, 30 oraz 90, 45, 45
2 cze 14:20
ICSP: Czyli dwie proste bez punktu (0;0)
2 cze 14:20
Godzio:
No dokładnie tak
2 cze 14:22
ICSP: Fajne zadanko

Strasznie wygląda i prawie wszyscy się poddają
2 cze 14:27
tn: czyli to jest zagadnienie funkcji liniowej? bo jak tak to dopiero wnet będę miał, ale dzięki
@ICSP, już teraz się przyda, jak masz jeszcze jakieś ciekawe zadanie to zapodaj
2 cze 14:34
Godzio:
tn może napisz co już przerabiałeś, a jakieś zadania się znajdą
2 cze 14:36
ICSP: Trochę zadań z typu którego nie lubię:
Wykaż że a+b = −2 jeżeli:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a = |
| + |
| + |
| + ... + |
| |
| | 1+√2 | | √2 + √3 | | √3 + √4 | | √99 + √100 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b = |
| − |
| + |
| − |
| + ... + |
| | 1−√2 | | √2 − √3 | | √3 − √4 | | √4 − √5 | |
Oraz następne zadanko:
Jeśli w liczbie dwucyfrowej x zmieniamy kolejność cyfr to otrzymamy liczbę y. Udowodnij że suma
liczb x i y jest podzielna przez 11
Jeśli cyfry liczby trzycyfrowej x zapiszemy w odwrotnej kolejności to otrzymamy liczbę y.
Udowodnij że różnica liczb x i y jest podzielna przez 99.
2 cze 14:42
ICSP: To są według mnie pierwsze działy z pierwszej klasy liceum, wiec musiałeś je przerabiać.
2 cze 14:42
tn: ok, potem jak znajdę czas to na nie zajrzę
2 cze 15:09
tn: dwa z tą podzielnością rozwiązałem, ale nie wiem czy dobrze zrobiłem tamto trzecie a+b=−2
jestem ciekaw czy dobrze zrobiłem, zamieszanie wprowadzają wielokropki
3 cze 21:16
Czarek: Zad.1
Trzeba znaleźć jakąś metodę jak np. 1/12 = 1/(3x4)=1/3−1/4, tylko że tutaj mam sumę nie
iloczyn.
Zad.2
Oznaczmy a i b, jako kolejno cyfrę dziesiątek i jedności w liczbie x. W takim razie x=10a+b.
Przestawiając a i b otrzymujemy liczbę y=10b+a.
x+y=(10a+b)+(10b+a)
x+y=11a+11b
x+y=11(a+b)
Zad.3
Podobną metodą jak zad. 2.
a,b,c − kolejne cyfry setek, dziesiątek i jedności
x=100a+10b+c
y=100c+10b+a
x−y=100a+10b+c−(100c+10b+c)
x−y=100a+10b+c−100c−10b−a
x−y=99a−99c
x−y=99(a−c)
PS: Jestem w I klasie gimnazjum o profilu matematycznym. I nie mówcie, że to są zadania dopiero
dla licealistów.
3 cze 21:54
ma: nikt nie mówi że dopiero w liceum , ale fakt jest taki że te zadania robi się na poziomie
rozszerzonym w I klasie liceum. Jeśli sobie z nimi radzisz już w tym wieku to bardzo dobrze
3 cze 22:08