Rozwiaż nierówność
Paulina: jak to rozwiązać ?
4x2 ≥ 4x−1
1 cze 20:56
krystek: Przenieś na lewą stronę i rozwiązać nierówność kwadratową, x2−4x+1≥0
1 cze 20:59
G: 4x2−4x+1≥0
Δ=b2−4ac= 16−16=0
x=4/8=1/2
Odp: Prawdziwe dla wszystkich liczb rzeczywistych
1 cze 21:02
Paulina: mam 1/2 . I dlaczego należy do rzeczywistych skoro x=1/2 ?
1 cze 21:16
G: Z wykresu to wynika. Zaznaczasz na osi 1/2 i rysujesz wykres, a że jest to pierwiastek podwójny
to ten wykres się odbija od tego miejsca i nadal jest nad osią.
1 cze 21:40
Jack:
dlatego:
4x2−4x+1≥0
(2x−1)2≥0 → zawsze prawdziwe, czyli x∊R
1 cze 21:43
1 cze 21:44