błagam pomocy :D
:)): ostrosłup szcześciokatny ma krawedz boczna 3 cm i krawedz podstawy 6 cm oblicz objetosc i pole
?
1 cze 20:55
krystek: a prawidłowy należało dodać,wynika to z danych,które podałaś.
1 cze 20:57
:)): tak tak prawidłowy
1 cze 21:01
krystek: No to licz V=13pp*H
H musisz tylko wyliczyć z Pitagorasa .
Sprawdź czy dobrze dane podałaś.
1 cze 21:09
:)): to będzie : 6*6=36 − pole podstawy
H
2+6
2=3
2
H
2=36−9
H
2=27
H=3
3
V=1//3 * 36*3
3
V=36
3
tak to będzie
1 cze 21:19
:)): H=
√3
V=1/3*36*3
√3
v=36
√3
tak
1 cze 21:21
krystek: A jak liczysz pole sześciokata foremnego?
1 cze 22:18
:)): krawędź podstawy razy 6
1 cze 22:19
m: Wzór na pole sześciokąta foremnego: P=3a2√3 / 2
1 cze 22:24
:)): czyli bedzie:
Pp=3a
2√3/2=3*6
2√3/2=
3*36
√2/2=54
√2
1 cze 22:33