wymierna
malami: czy mogłby ktos rozwiazac te zadanie? miałam je na sprawdzianie ale nie umiałam tego rozwiazac
wyznacz x z rownania 1x − 1y = 1z
1 cze 19:56
Godzio:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| [sprowadzam do wspólnego mianownika] |
| x | | z | | y | |
1 cze 19:58
krystek: | | 1 | |
Przenieś |
| na drugą stronę.
|
| | y | |
Sprowadź do wspólnego mianownika i potem wyznacz x
1 cze 20:00
malami: dziekuje bardzo ; ) mam jeszcze jedno zadanie
wykres proporcjalnosci odwrotnej F(x)= 4x x≠0, przesunieto rownolegle o pewien wektor i
otrzymano wykres funkcji . dziedzina funkcji G jest zbior D=R/ {−6}, ZW=R/{5}
a) napisz wzor funkcji G i przedstaw go w postaci ilorazu dwoch wielomianow stopnia 1
b) oblicz miejsce zerowe funkcji G
1 cze 20:04
krystek: masz wektor przesunięcia [−6 5] i napisz wzór funkcji.
Sprowadz do wspólnego mianownika .
nasępnie licznik przyrównaj do zera
1 cze 20:14
malami: na spr napisałam G(x)= 5 − 4x+6 i to jest źle
1 cze 20:18
krystek: a dlaczego − .wg mnie winien być + przed ułamkiem bo u góry masz zadana funkcje 4x
1 cze 20:53
malami: to czyli zamiast 5− powinno byc 5+ i reszta dobrze?
1 cze 21:04