Proszę o pomoc!! ciągi
Angelika: 3 liczby tworzą ciąg geometryczny ich suma wynosi 26. jeżeli do tych liczb dodamy
odpowiednio 1,6,3 to otrzymamy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego. jakie to liczby?
1 cze 19:09
Grześ: wykorzystaj:
a,b,c ciąg geometryczny
a+1,b+6,c+3 ciąg arytmetyczny
Układ:
a+b+c=26
b
2=ac
2(b+6)=a+1+c+3
I rozwiązujesz układ

powodzenia
1 cze 19:16
Angelika: a mógłbyś troszkę mnie pokierować jak rozwiązać ten układ bo nie mam bladego pojęcia jak się za
to zabrać. z góry dziękuję. : )
1 cze 19:26
Grześ: a+b+c=26
2b+12=a+c+4 ⇒ a+c=2b+8
2b+8+b=26
3b=18
b=6
Podstawiamy b:
a+6+c=26
6
2=ac
a+c=20
ac=36
To już sama policz

A co to przygotowania do sprawdzianu
1 cze 19:29
G: a+aq+aq
2=26 ciąg geometryczny
| ⎧ | a+1=b | |
| ⎨ | aq+6=b+r |
|
| ⎩ | aq2+3=b+2r | |
a+1+aq+6+aq
2+3=3b+3r
26+10=3b+3r
36=3b+3r
12=b+r − druga liczba ciągu arytmetycznego jest równa 12, czyli druga liczba ciągu
geometrycznego jest równa 12−6=6
Po rozwiązaniu układu równań otrzymujemy, że a=2, q=3
Odp: Ciąg tworzą liczby 2,6,18
1 cze 19:36
Angelika: Zadania z serii według mojego nauczyciela podstawówka. Praca domowa. Dziękuję pięknie za pomoc
1 cze 20:04
Grześ: jeszcze nie było mnie pewien czas i są dwa rozwiązania dla jasności:
2,6,18 oraz 18,6,2
Wszystko wyjdzie przy dokładnych wyliczeniach..
Albo oprzyj się na obliczeniach
G, albo dokończ moje..
1 cze 20:55
Angelika: dziękuję ci bardzo.

to z tego trzeba jakąś delte obliczyć chyba w takim wypadku co?
Już się poogubiłam
1 cze 21:10
Grześ: masz układ:
a+c=20 ⇒ a=20−c
ac=36
Podstawiasz:
(20−c)c=36
−c2+20c=36
−c2+20c−36=0
c2−20c+36=0
Δ=...
c1=....
c2=...
1 cze 21:12
Angelika: Boże Grzesiu dziękuję Ci bardzo. Jesteś moim zbawicielem dzisiaj

Wszystko pięknie wyszło
1 cze 21:21
Grześ: Ale proszę... Nie mów do mnie "Boże"


Ależ proszę bardzo, nie ma za co

Jak wszystko wyszło, to tylko się cieszyć
1 cze 21:22
Angelika: Kiedyś postawie wielkie piwoooo : ) bądź wypije za Twoje zdrowie : )
Już na pewno tak na Ciebie nie powiem. : )
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. : )
1 cze 21:26
Grześ: Hehe... a skąd jesteś
Angeliko
Z jakich stron do nas przybywasz?
1 cze 21:28
Angelika: Warmia i Mazury czyli cud natury.. hehe

Olsztyn dokładnie. A Ty mój wybawco? ; )
1 cze 21:31
Grześ: Haha... ale rymy... oj piękne strony

A ja z dalekich stron, czyli Jury
Okolice Częstochowy

Też piekne okolice
btw: Też w okolicy jest miejscowość Olsztyn, tylko ten drugi oczywiście
1 cze 21:34
Angelika: Kiedyś tamtędy przejeżdżałam. Byłam strasznie zmęczona podróżą więc jak zobaczyłam że Olsztyn
za jakieś 30 km to byłam w 7 niebie.. Gorzej było jak się dowiedziałam że to dopiero początek
drogi : )
Jak będę się wybierać w tamte strony od razu wchodzę tutaj i piszę do Ciebie.. hehe więc pilnuj
cały czas tego wątku ; ))
1 cze 21:39
Grześ: Haha... spoko

Jak chcesz pogadać, to pisz: 5650170
1 cze 21:40