asia
asia: (7−4√3)(x+√3)=6
nie wiem jak wyznaczyc niewiadomą w tym przykładzie może ktoś rozpisac krok po kroku to będę
wiedziała jak zrobic podobne.
1 cze 18:17
M4ciek:
(7 − 4
√3)(x +
√3) = 6
7x + 7
√3 − 4
√3x − 4*3 = 6
7x − 4
√3x = 18 − 7
√3
x(7 − 4
√3) = 18 − 7
√3 / : (7 − 4
√3)
| | 18 − 7√3 | | 7 + 4√3 | |
x = |
| * |
|
|
| | 7 − 4√3 | | 7 + 4√3 | |
| | 126 + 72√3 − 49√3 − 28√3 | |
x = |
|
|
| | 49 − 48 | |
x = −5
√3 + 126
1 cze 18:24
asia: jesteś pewien bo w książce mam 42 + 23√3
1 cze 18:27
M4ciek:
W drugiej linijce od końca jest błąd znajdź go.
1 cze 18:28
asia: dzięki
1 cze 18:35
M4ciek: Masz ?
1 cze 18:44
asia: Tak. A to x−2=x√3 − 2√3 ?
1 cze 18:53
M4ciek:
A nie możesz sama pokazać jak robisz
1 cze 18:58