pomoc
Jarek: Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego:
a6 = 20
a10 = 4
To ma być układ równań, ale nie wiem jak go rozwiązać. Do jakiego wzoru podstawić.
1 cze 18:01
M4ciek:
a
6 = 20
a
10 = 4
Taki układ :
a
1 + 5r = 20
a
1 + 9r = 4
1 cze 18:03
Jarek: Dzięki
1 cze 18:03
Jarek: Mógłbyś rozwiązać ten układ? Będę wdzięczny
1 cze 18:14
M4ciek:
A co z tego ,że ja go rozwiąże skoro nic się nie nauczysz

Pokaż jak Ty rozwiązujesz
1 cze 18:16
Jarek: No właśnie problem w tym, że nie potrafię. Tak to bym się trochę wzorował i doszedł bym co i
jak.
1 cze 18:18
Jarek: To mój wytwór:
a
1 +5r = 20
a
1 +94 = 4
a
1 = 20 −5r
20 − 5r +9r =4
a
1 = =20 −5r
20 + 4r = 4
a
1 = 20 − 5r
4r = −16 /: 4
a
1 = 20 −5r
r = −4
a
1 = 20 + 20
r = −4
a
1 = 40
r = −4
Ma wyjść a
n = 44 −4n
1 cze 18:35
Jarek: W drugiej linijce ma być 9, a nie 94.
1 cze 18:36
Grześ: a nie wyjdzie

Wszystko poprawnie policzone a Ty, że nie umiesz etc.
Teraz mając dane a
1 oraz r podstaw do wzoru ogólnego ciągu:
a
n=a
1+(n−1)r
1 cze 18:42
Jarek: Chyba za mało we mnie wiary. No nic. Dzięki.
Wyszło
1 cze 18:45
Bogdan:
Można zadanie rozwiązać z zastosowaniem zależności:
| | an − ak | |
r = |
| i an = ak + r*(n − k). |
| | n − k | |
a
6 = 20 i a
10 = 4
a
n = 20 − 4*(n − 6) = 20 − 4n + 24 = −4n + 44
1 cze 19:25
Grześ: ależ oczywiście Bogdan... niekoniecznie z gotowego wzoru, ale z zauważenia, że:
a
10=a
6+4r i nie zamieniać na a
1 
Pozdrawiam wytrwałego matematyka
Bogdana
1 cze 19:27
Bogdan:
Również
Grześ pozdrawiam Ciebie
1 cze 19:28
MAGDA: Potrzebuje rozwoju. Wyznacz wzor ogólny ciągu arytmetycznego wiedząc że a7=13 a13=7
10 kwi 11:43