metoda ,,w stu,,
kathy18: Czy ktoś może mi wytłumaczyć liczenie tą metodą....
Metoda w stu
Metoda liczenia ,,w stu,, Proszę o sprawdzenie zadania
Ustal cenę zakupu (metodą w stu) dla towaru, którego cena sprzedaży netto wynosi 96 zł, a
realizowana marża wynosi 20%
Rozw: 100%−marża to jest 20%=80%
80%*96=7680\100=76,80
lub 20%*96/100= 19,20
96zł−19,20(marża)=76,80
Czy to jest dobra metoda liczenia w stu, bardzo proszę o wytłumaczenie
1 cze 17:58
Marzena: Najpierw ustalmy cenę z marżą:
X=100%
96 zł = 80 %
X=(96 zł x 100%)/80%=120 zł
Obliczenie marży:
120 zł x 20%=24 zł
Sprawdzenie:
120zl − 24zl = 96 zł
24 lis 00:37
an: Nie wiem co to jest metoda w stu. Ja to w.g treści >> .., którego cena sprzedaży
netto wynosi 96 zł, a realizowana marża wynosi 20% << rozumiem tak sprzedawca
kupił np. od hurtownika towar w cenie (netto hurtowej) "x" dołożył marżę 20%,
czyli cena netto tego towaru u tego sprzedawcy wynosi 120% ceny x.
| | 96 | |
x= |
| = 80zł i taki musi być wynik bez względu na metodę liczenia. |
| | 1,2 | |
proponuję poczytaj np. w Internecie co to jest marża, ceny detaliczna, hurtowa, netto itp
24 lis 13:33