Kombinatoryka
new: Witam, mam problem z określeniem czy mam użyć wariacji z powtórzeniami czy tylko reguły
mnożenia do zadania:
ile liczb sześciocyfrowych można utworzyć z cyfr 0,1,2,3,4,5,6,7.
Bardzo proszę o pomoc.
1 cze 17:57
M4ciek:
Liczba sześciocyfrowa napewno z przodu nie może mieć zera , więc na pierwszym miejscu możemy
ustawić 7 cyfr na każdym kolejnym miejscu możemy ustawić 8 cyfr(włącznie z zerem) bo pytają
nas o wszystkie liczby sześciocyfrowe więc cyfry w liczbie mogą się powtarzać :
7*8*8*8*8*8 = 7 * 85 = 229376 liczb
1 cze 18:11
new: Dzięki wielkie

To jak byś mógł pomóc w 2 zadankach jeszcze?
Zad 1
Ile jest liczb 3−cyfrowych podzielnych przez 6 i prze 8?
Zad 2
Ile jest całkowitych nie ujemnych rozwiązań równania x1+x2+x3+x4=8?
Byłabym bardzo wdzięczna
1 cze 20:26